Historien

I 2009 kunne man fejre 75 års jubilæum for opdagelsen af PKU, et lille, men betydeligt kapitel i medicinens historie. For at fejre denne afgørende opdagelse for os alle, fremhæves nogle milepæle, som kom hen ad vejen, og som har skabt PKU behandlingen.

 

1934

PKU bliver opdaget i Norge af Dr. Asbjörn Fölling, en af Norges første læger som anvendte kemi i medicinen. Han kalder det ”imbecillitas phenylpyruvica” pga. en alvorlig mental retardering fundet hos de første børn identificeret med sygdommen, Liv og Dag Egeland. Dr. Fölling finder senere ud af, at de abnorme mængder phenylpyrodruesyre fundet i urinen fra disse børn, skyldes deres manglende evne til at spalte phenylalanin, og foreslår den autosomale recessive genetiske karakteristik af sygdommen.

 

 

1935

Navnet ”imbecillitas phenylpyruvica” bliver ændret til phenylketonuri, som forslået af den britiske genspecialist Dr. Lionel Penrose, pga. den karakteristiske tilstedeværelse af ”phenylketoner”, phenylpyrodruesyre, i urinen. I de følgende år definerer han den kemiske platform, som ligger til grunde for sygdommen.

 

1937

Det bliver opdaget, at PKU skyldes unormal funktionsevne af enzymet. Dr. Asbjørn Følling phenylalanin hydroxylase af Dr. George Jervis, direktør ved ”Institute for Basic Research of the New York Office of Mental Retardation and Developmental Disabilities”.

 

1951

Den første diætbehandling for PKU bliver udviklet på laboratoriet af Dr. Evelyn Hickmans på Birmingham Childrens’s Hospital i England i samarbejde med Dr. Horst Bickel, hvor man tager en ide i brug foreslået af den britiske læge Louis Woolf i 1949. Mælkeprotein med reduceret indhold af phenylalanin bliver givet til et barn med PKU over en periode på 6 måneder. Dette resulterer i en forbedret mental udvikling og adfærd. Det medfører anerkendelse, at en tidlig behandling er afgørende for bedst mulige resultat.

 

1957

Maternel PKU bliver til at begynde med identificeret som syndromet, som er et resultat af, at kvinder med høje værdier af phenylalanin (phe) i blodet får børn. De høje phe-værdier medfører mental retardering og flere andre typer problemer.

 

1957

”Våd ble”- testen for PKU bliver udviklet i Oregon, USA af Dr. Willard Centerwall. Testen, som afslører høje værdier af phenylpyrodruesyre, tillader læger at stille PKUdiagnosen, men den er ikke nøjagtig, før noget tid efter fødslen.

 

1958

Lofenalac (Mead Johnson), et produkt lavet af hydrolyseret mælkeprotein med lavt indhold af phenylalanin, bliver det første kommercielle tilgængelige lav phenylalanin holdige præparat til behandling af PKU, som godkendes af det amerikanske nærings- og lægemiddeltilsyn (FDA) i USA.

 

1960

Screeningsundersøglsen af PKU, hvor man benytter filterpapir, bliver udviklet af Dr. Robert Guthrie i Buffalo, NY. Den bliver kendt som Guthrie testen. Den mere økonomiske og nøjagtigere dyrkning af bakterier på en lille dråbe blod gør masse screening mulig fra fødslen, så de alvorlige konsekvenser undgås.

 

1961

Undersøglser med nyfødtscreening af PKU påbegyndes i USA på næsten en million spædbørn. Guthrie testen bliver benyttet og demonsterer pålidelighed ved masse screening.

 

1962

Dr. Fölling modtager den første internationale Joseph P. Kennedy pris om mental retardering fra den daværende præsident John F. Kennedy i det Hvide Hus.

 

1963

Masse screening af nyfødte, hvor man bruger Guthrie testen begynder. Dr. Guthrie rejser USA tyndt for sikre, at screening af nyfødte bliver stadfæstet ved lov.

 

1967

På dette tidspunkt har 37 stater forpligtende love om screening af nyfødte for PKU. Ledet af Richard Koch, Los Angeles, Californien, påbegyndes det nationale samarbejdsstudie for behandling af PKU, som involverer 16 klinikker og undersøgelser af 211 børn over en periode på 16 år; studiet beviser én gang for alle værdien af en tidlig behandling og lave phe-værdier i blodet.

 

1983

Det menneskelige phenylalanin hydroxylase gen isoleres og klones af Dr. Savio Woo ved Baylor College of Medicine i Texas. Dette baner vej for identificering af bærer og vigtig forskning omkring PKU genterapi.

 

1984

På ny ledet af Dr. Richard Koch begynder det internationale studie af maternel PKU, som involverer 91 klinikker i USA, Canada og Tyskland; det dokumenterer til syvende og sidst ,at værdier på 2-6 mg/dl under graviditet giver gode resultater.

 

1990

En genmanipuleret mus ”programmeres” til at have PKU af Dr. David McDonald og Dr. Alexandra Shedlovsky ved University of Wisconsin’s McArdle Laboratories i Madison. Denne ”PKU musemodel” giver forskerne et uundværligt værktøj for gennemføring af eksperimenter, som er umulige og uetisk på mennesker.

 

1993

Nationale retningslinier og standarder for PKU-behandling udvikles ved en National helseinstituts konsensus-konference for at gøre PKU behandlingen mere sammenkørt i USA. Der lægges vægt på ”livslang behandling”.

 

2007

BioMarin’s Kuvan (sapropterin dihydrochloride), en syntetisk version af en naturlig kofaktor for det manglende eller defekte enzym i PKU, bliver det første lægemiddel (en pille,) godkendt af FDA, som sænker phe-værdien i blodet hos enkelte mennesker med PKU.

 

2009

BioMarin starter kliniske forsøg for at studere en enzym-udskiftningsterapi for PKU, hvor pegyleret phenylalanin ammonia lyase (PEG-PAL) injektioner bliver benyttet.

 

2011 Kuvan godkendes til brug og der bevilliges statsstøtte til behandlingen. Test af de første danske patienter starter oktober 2011.

Kilde: Skrevet af Virginia Schuett, National PKU News Vol. 21, no 2, 2009. Frit oversat af Helle B. Munk.